Çocuklarda Miyopi Neden Önemlidir? Tedavisi ve Önlenmesi

17 Mayıs 2022
Admin

Miyopi Ve Çocuk

Miyopi toplumda çok yaygındır. Her iki kişiden birinde (%50) mevcuttur. Miyopi, gözün ön-arka çapının normalden daha uzun olması veya gözün  korneasının (gözün önündeki şeffaf pencere) çok dik kavisli olması halidir. Bu, sizden uzakta olan şeylerin bulanık görünmesine neden olur. Miyopi, bazı durumlarda gözlük, kontakt lens veya  ameliyatla düzeltilir.Miyopiye sahip olmak, daha sonra kataraktglokom ve retina dekolmanı gibi bazı göz sorunları yaşama şansınızı arttırabilir.

Bazı kaynaklar miyopinin çocuklar arasında daha yaygın hale geldiğini göstermektedir. Kanıtlanmış doğrudan bir bağlantı bulunmamakla birlikte, araştırmalar, yakın odaklı faaliyetler (bilgisayar çalışması, video oyunları ve okuma gibi) yaparak evde daha fazla zaman harcayan çocukların, dışarıda daha fazla zaman harcayanlara göre daha yüksek miyopi oranlarına sahip olduğunu göstermektedir.

Doktorlar, çocuklarda miyopinin ilerlemesini yavaşlatmanın yollarını aramaktadır. Miyopi geri döndürülemezken, tedavinin amacı kötüleşmesini önlemektir. Bu, gelecekte gözlük veya kontakt lens kullanması gerekmesine rağmen çocuğun göz sağlığını koruyabilir.

Düşük Doz Atropin Göz Damlası

Atropin göz damlalarına aşina olabilirsiniz. Göz muayenesi sırasında hastaların gözbebeklerini genişletmek için kullanılırlar . Çocuklara 2 ila 3 yıl boyunca küçük miktarlarda verildiğinde, damlalar miyopinin ilerlemesini yavaşlatabilir.

Miyopi için düşük doz atropin, 5 ila 18 yaş arasındaki çocuklar için kullanılır. Damlalar her gece yatmadan önce göze damlatılır. Atropin damlalarının düşük dozlardaki yan etkileri, göz çevresinde kızarıklık veya kaşıntıyı içerebilir.

Periferik Defokus Kontakt Lensler

Bu özel kontakt lensler  6-12 yaş arası miyop çocuklar tarafından kullanılır. Bu "çok odaklı" kontakt lensin farklı odak alanları vardır. Bu tür bir lensi, iç içe birden çok daire bulunan bir dart tahtası gibi düşünün. Merceğin merkezi bulanık uzak görüşü düzeltirken, merceğin dış kısımları çocuğun çevresel odaklanmasını engeller veya bulanıklaştırır. Bulanık yan görüşün göz büyümesini yavaşlattığı ve miyopi sınırladığı düşünülmektedir.

Periferik defokus kontakt lensler her durumda çalışmayabilir. Bununla birlikte, bu lensler, ebeveynleri miyop olan ve miyopisi kötüleşenler de dahil olmak üzere bazı çocuklara yardımcı oluyor gibi görünüyor.

Her kontakt lens gibi kornea enfeksiyonu kapma riski vardır. Enfeksiyonu önlemek için çocuğunuzun kontakt lensleri doğru şekilde takabildiğinden, temizleyebildiğinden ve saklayabildiğinden emin olun.
Ortokeratoloji (Orto-K)

Ortokeratoloji, bir çocuğun gün boyunca bulanık uzak görüşünü düzeltmek için gece boyunca taktığı bir kontakt lenstir. Ortho-K olarak da adlandırılan lensler, siz uyurken korneanızı düzleştirir. Ertesi gün yeniden şekillendirilen korneadan geçen ışık tam olarak retinaya düşerek uzaktaki görüntülerin daha net görünmesini sağlar.

Ortho-K lens takmak yalnızca kısa bir süre için görüşü iyileştirir. Lens takmayı bıraktığınızda kornea yavaş yavaş normal şekline döner ve miyopi geri gelir. Yine de orto-K, miyopi ilerlemesinde bir miktar kalıcı azalma sağlayabilir.

Sizin Ve Çocuğunuzun Atabileceği Adımlar Miyopiyi Yavaşlatmaya Yardımcı Olabilir

Çocuğunuzun dışarıda daha fazla zaman geçirmesini sağlayın. Bilgisayarlarda veya diğer dijital cihazlarda ekran süresini sınırlayın. Ekran başında geçirilen zaman ile dışarıda geçirilen zamanı dengeleyerek, çocuğunuzun miyopisini sınırlamaya ve büyüdükçe görme yetisini korumaya yardımcı olabilirsiniz.

Göz Vakfı Hastaneleri Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.

Diğer Konulara Göz Atın
Geri Bildirim