Göz tansiyonu, tıbbi adıyla Glokom çoğunlukla herhangi bir belirti vermeyen sinsi ilerleyen yaygın bir hastalıktır. Glokomda, göz içindeki sıvı basıncı, görme sinirini tahrip ederek ilerleten ve kalıcı görme kaybına neden olur. Her iki göz de olabildiği gibi tek gözde de olabilir. Çoğunlukla 40 yaş üstü hastalarda görülmekle birlikte her yaşta karşılaşılabilir. O nedenle senelik göz kontrolleri önemlidir.
Hastalarda büyük oranda belirti görülmez. Baş ağrısı, zaman zaman bulanık görme, ışığın etrafında halkalar görülmesi, gözde ağrı nadirde olsa tarif edilmektedir. Ailede glokom olması, şeker hastalığı miyopi, uzun süreli kortizon tedavisi glokom görülme olasılığını arttırır. Normal göz muayenesi sırasında tespit edilen yüksek göz içi basıncıyla tanı konur.
Glokom yüksek göz içi basıncı görme sinirlerini tahrip ederek, görme alanını yavaş yavaş daraltıp, görmeyi azaltır. Tedavi edilmediği takdirde körlüğe yol açabilir. Tanı konulduktan sonra uygun tedavi ile hastalık kontrol altına alınabilir ve görme kaybı engellenebilinir. Bu yüzden glokomun erken tanı ve tedavisi ile kontrol altına alınması önemlidir. Bu nedenle yılda bir kez göz muayenesi herhangi bir şikayet olmasa dahi önerilir.
Göz Vakfı Hastaneleri Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.