Göz Ağrısı Neden Olur? Göz Ağrısı Tedavisi Nedir?

31 Mart 2023
Admin

Göz ağrısı sık rastlanan bir şikayettir ve çok rahatsız edici olabilir. Gözdeki ağrılar, birçok farklı sebepten kaynaklanabileceği için tedavisi ve geçme süresi de bu sebebe göre değişkenlik gösterir.  Her iki gözünüz aynı anda ağrıyabileceği gibi sağ göz ağrısı ya da sol göz ağrısı tek başına da yaşanabilir.

 

Göz ağrısını oluştuğu yere göre ikiye ayırabiliriz:

 

  • Göz yüzeyinde olan ağrılara “oküler ağrılar” denir. Genellikle yabancı bir cisim ya da enfeksiyon sebebiyle oluşan bu ağrıların tedavisi için göz damlası, dinlenme gibi basit tedaviler yeterli olur.
  • Gözün derinliklerinde hissedilen ağrılar ise orbital ağrılar olarak adlandırılır ve tanıya bağlı olarak daha kapsamlı bir tedavi gerektirebilir.

 

Göz Ağrısı Neden Olur?

 

Göz ağrısının sebeplerini basitten önemliye doğru şöyle sırlayabiliriz:

 

  • Göz bozuklukları
  • Göz kuruluğu
  • Göz enfeksiyonları ve iltihapları
  • Göz içi iltihapları
  • Göz tansiyonu
  • Göz tümörleri

 

Göz hastalıklarından farklı olarak sinüzit, migren, stres ve gerilim tipi baş ağrısı karşımıza çok sık çıkan ve doğrudan gözle ilgili olmamasına rağmen göze vuran ağrılar da yaşanabilir.

Tedavisini yaparken göz ağrısının sebebi ve bu sebebe yönelik tedavisi çok önemlidir.

 

  • YABANCI CİSİM KAÇMASI, SIVI SIÇRAMASI: Göze toz, kirpik, makyaj malzemesi hatta cam parçası gibi herhangi bir yabancı cisim kaçması ya da çamaşır suyu, krem gibi herhangi bir kimyasal sıvı sıçraması, göz ağrısının en sık rastlanılan nedenlerindendir.

Gözde tahrişe, kızarıklığa, acıya sebep olan bu durumda izlenecek en doğru yol, gözü ovuşturmadan ya da herhangi bir müdahalede bulunmadan sadece suyla ya da serum fizyolojik ile yıkamaktı ve mutlaka göz doktoruna gitmek gerekir. Özellikle sivri bir cisim batması durumunda ise çıkarma işlemi kesinlikle göz doktoruna bırakılmalıdır.

 

  • ENFEKSİYON:  Göz enfeksiyonlarının en yaygınlarından biri göz kapağının altını kaplayan dokuda alerji, bakteri veya virüs kaynaklı oluşan konjonktivittir. Gözde akıntı, kızarıklık, kaşıntı, hafif şişlik, çapaklanma şeklinde kendini gösterir.

 

Bir diğer enfeksiyon türü de halk arasında arpacıktır.

Her iki enfeksiyon için de hekimin önerdiği damla ve/veya krem ile tedavi sağlanır. Ayrıca gözünüze ılık ve nemli pamuk koyarak tıkanmış yağ bezlerini temizlemeye yardımcı olabilirsiniz.

Gözün dış tabakalarındaki ciddi iltihaplanmalardan olan episklerit ve skleritler de ağrılı olabilir.

 

  • GÖZ KURULUĞU: Telefon, bilgisayar, televizyon gibi günlük hayatımızın önemli bir kısmında maruz kaldığımız ekranlar göz kuruluğuna neden olabiliyor. Havanın çok kuru olması, kadınlarda menopoz da göz kuruluğunu tetikliyor. "Batma şeklinde" bir ağrıya sebep olan göz kuruluğunun tedavisi suni gözyaşı damlaları ile yapılabilir. Devam etmemesi için ise ekran saatini sınırlandırmak, sık aralıklarla gözü dinlendirmek ya da filtre kullanmak çözüm olacaktır.

 

  • KONTAKT LENSİN YANLIŞ KULLANIMI: Uyku sırasında, denize ya da havuza girerken kontakt lensini çıkarmamak, temizliğini gerektiği şekilde yapmamak, kontakt lens kullananların gözlerinde tahrişe sebep olur. Böyle bir durumda hekimin yönlendirdiği şekilde göz iyileşene kadar lens kullanımına ara vermek doğru olacaktır.

 

  • KORNEA ÇİZİLMESİ: Gözün şeffaf ön yüzeyinde yani korneada travmaya bağlı olarak meydana gelen hasar çok ağrılıdır. Ağrı ile beraber gözde kızarıklığa, sulanmaya, ışığa duyarlılığa ve bulanık görmeye sebep olur. Bu durum ayrıca gözü enfeksiyona karşı daha savunmasız hale getirir. Kornea çizilmesi, aşınması ya da yırtılması durumunda mutlaka hekime görünmek gerekir. Antibiyotik damla ve kapama ile tedavi edilebilir.

 

Orbital Göz Ağrısı Sebepleri ve Tedavisi

 

  • GÖZ BOZUKLUĞU: Uzağı göremeyen miyoplar ya da yakını göremeyen hipermetroplar net görmek için gözlerini zorlarlar. Bu zorlanma göz çevresinde ve şakaklarda baskı şeklinde bir ağrıya yol açar. Bu durumda, sıklıkla sorulan “göz bozukluğu baş ağrısı yapar mı?” sorusunun cevabını da vermiş oluyoruz. Göz muayenesi sonrasında belirlenen uygun bir gözlük ya da kontak lens, ağrıları sona erdirecektir.

 

  • GÖZ TANSİYONU (GLOKOM): Göz içi basıncın yüksekliği mide bulantısı, baş ağrısı ve görme kaybının yanında göz ağrısı da yapabilir. Glokom göz içi basıncını düşüren göz damlaları ile ya da lazer uygulamalarıyla veya cerrahi olarak tedavi edilir. Kalıcı görme kaybına sebep olabileceği için mutlaka hekime başvurmalıdır.

 

  • GÖZ İÇİ İLTİHAPLARI: Otoimmün bir hastalık ya da bir enfeksiyon sebebiyle göz küresinin arkasında yer alan ve beyinle bağlantısı olan optik sinirin iltihaplanması sonucu oluşan optik nevrit (optik nörit) görme kaybı ile birlikte göz ağrısına sebep olabilir. Bu durumda, bağışıklığı güçlendirici kapsamlı bir tedavi izlenmelidir.

 

İrisin iltihaplanması sonucunda oluşan iritis veya iridosiklit de gözde ağrıya neden olur. Bu bir çeşit üveittir. Tedavisi göz damlası ile yapılır. Üveitler , vücuttaki başka bir hastalık sebebiyle oluşabileceği için mutlaka Romatoloji Uzmanına başvurmaları gereklidir.

 

  • GÖZ TÜMÖRLERİ Göz arkasında oluşan tümörler kızarıklık, şişlik, iriste renk farklılıkları, göz bebeği yapısında bozukluklar, görme kaybı ve ağrı gibi belirtilere sebep olur. Tümörün oluşum yerine, türüne göre cerrahi müdahale, radyoterapi, kemoterapi, lazer tedavisi ayrı ayrı veya birlikte uygulanabilir.

 

Gözle İlgili Olmayan Sebeplerden Kaynaklanan Göz Ağrıları

 

  • SİNÜZİT ya da MİGREN: Sinüslerin enfeksiyonu, gözlerin arkasındaki basıncın artmasına neden olduğu için göz ağrısı olarak algılanabilir. Benzer şekilde migren ağrısı da gözü de kapsayan toplam bir ağrıya sebep olur. Bu durumlarda kaynağa yönelik tedavi daha kalıcı bir sonucu sağlayacaktır. İlk aşamada basit bir ağrı kesici alınabilir.

 

Göz Ağrısı Nasıl Geçer?

 

Göz ağrısının sebebine göre uygun tedavi şekillerini yukarıda belirttik.

 

  • Ekrana uzun süre bakmanız gereken durumlarda, gözünüzü 20 dakikada bir kapatarak ya da uzağa bakarak  dinlendirin.
  • Okuma yaparken ışığın yeterli ve uygun olmasına dikkat edin.
  • Kontakt lens kullanıyorsanız, arada gözlük takarak kornealarınızı dinlendirin. Lenslerinizin, rutin bakımını ihmal etmeden titizlikle yapın.
  • Güneşli havalarda mutlaka uygun güneş gözlüğü kullanın, güneşe doğrudan asla bakmayın
  • Gözünüze bir şey kaçabilecek durumlarda örneğin spor yaparken, plajda, çim biçerken, deterjan kullanırken, yaylı cihazlarla uğraşırken, maden suyu açarken gözünüzü koruyacak önlemleri alın
  • Sağlıklı beslenmenin ve günde 8 saat düzenli uykunun birçok faydasının yanında göz sağlığı için de çok önemli olduğunu unutmayın.

 

Göz Ağrısına Ne İyi Gelir?

Gözünüze, gözünüz gibi bakmanıza rağmen göz ağrısı yaşıyorsanız önce sebebini tespit etmek gerekir. Basit göz ağrıları için bir süre kapatarak dinlendirme, kaçan cismi çıkarmak için su ya da serum fizyolojik ile yıkama, ılık su ile ıslatılmış pamuk ile bastırmadan kompres gibi önlemleri siz kendiniz de alabilirsiniz.

Doğrudan göz ile ilgisi olmayan ağrılar için ise basit bir ağrı kesici ile ağrıdan kurtulabilirsiniz. Ancak tekrarlamaması için sebebi giderecek önlemleri ihmal etmeyin.

 

Göz Ağrısı İçin Ne Zaman Doktora Görünmeli?

Devam eden göz ağrıları için ise, özellikle aşağıda belirttiğimiz durumlar için, mutlaka göz doktoruna muayene olmak gereklidir.

 

  • Göz ağrısının yanında görme kaybı varsa
  • Göz ağrısına karın ağrısı, mide bulantısı, kusma eşlik ediyorsa
  • Göze dokunamayacak kadar ağrı varsa
  • Görüşünüzde ani değişiklikler oluyorsa

 

Göz Ağrısı Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Göz ağrılarının çoğu, dinlenme ya da basit tedavilerle giderilebilir. Ağrıya neden olan durumlar, tedavi edilmezse nadiren de olsa gözde kalıcı hasara neden olabilir. Örneğin göz tansiyonu mutlaka tedavi edilmesi gereken çok ciddi bir sorundur.

 

Ağrısız, pırıl pırıl görüşler dileriz!

 

Göz Vakfı Hastaneleri Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.

Diğer Konulara Göz Atın
Geri Bildirim