Göz Alerjisi Nedir? Göz Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

31 Mart 2023
Admin

Tıbbi tanımı alerjik konjunktivit olan göz alerjisi, polen, toz akarı, hayvan tüyü, küf gibi bir alerjen yani alerjiniz olan bir şey, gözünüzü tahriş ettiğinde oluşur. Çoğu kişinin tepki vermediği bu zararsız maddeyi sizin bağışıklık sisteminiz alerjen olarak algılar ve tepki verir. Bunun sonucunda gözünüz ya da gözleriniz alerjenle savaşmak için histamin denilen bir salgı üretir. Histamin ise savunma hücrelerinin yabancı maddenin olduğu yere gidebilmesi için kan damarlarını genişletir. Bu da gözde kızarma, kaşıntı ve şişmeye neden olur. Gözleriniz yaşarabilir, yanabilir de. Diğer konjonktivitlerin aksine göz alerjisi bulaşıcı değildir.

 

Göz Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

 

Göz alerjisinin farklı çeşitleri bulunmaktadır. Belirtilen de buna göre farklılık göstermekle birlikte kırmızı, şiş veya kaşıntılı gözler, gözde yanma ve yaşarma en sık karşılaşılan belirtilerdir. Bazı vakalarda nazal alerjiler de eşlik edebilir. Böyle bir durumda, burun tıkanıklığı, hapşırma, baş ağrısı, kaşıntılı boğaz veya öksürük de görülebilir. Göz alerjisi çeşidi tespit edilip tedavi edilmezse belirtiler şiddetlenir ve ışığa duyarlılık başlayabilir.

 

Saydığımız bu göz alerjisi belirtileri göz enfeksiyonu gibi başka göz hastalıklarına da işaret edebileceği için doğru tanının koyulması önemlidir. Ne olursa olsun kendi başınıza ilaç kullanmamalısınız.

 

Göz Alerjisi Çeşitleri

 

Göz alerjisi dışsal veya evsel alerjenlere karşı, alerjene maruz kalındığı sürece, mevsimsel ya da yıl boyunca devam eden daha uzun süreli olabilir.

 

  • Mevsimsel Alerjik Konjonktivit

En yaygın göz alerjisidir. Mevsim geçişlerinin yaşandığı ilkbahar ve sonbahar aylarında havadaki polenlerden kaynaklanmaktadır. İki gözde yaşarma, kızarıklık, kaşıntı ve yanma yaşanır. Burun akıntısı, hapşırma, burunda tıkanıklık gibi belirtiler de eşlik edebilir. Mevsimsel alerjik konjonktivit olan kişilerin göz altlarında koyulaşma görülebilir. Göz kapaklarında şişme olabilir. Kaşıntı rahatsızlık verdiği için gözleri kaşıma eğiliminde olan vakalarda enfeksiyon yaşanabilir.

 

  • Pereniyal Alerjik Konjonktivit

Mevsimsel alerjik konjonktivit ile benzer semptomlar görülür. Ancak daha hafif ve yıl boyunca devam eden belirtilerdir. Polen yerine evde maruz kaldığımız toz akarları, evcil hayvan tüyleri, küf gibi evsel alerjenler neden olur. Daha az yaygındır.

 

  • Vernal Keratokonjonktivit

Daha ciddi bir göz alerjisi türüdür. Yıl boyunca görülebilir ancak semptomları ilkbahardan yaz sonuna kadar mevsimsel olarak ağırlaşabilir. Ilık ve kuru iklime sahip bölgelerde daha sık görülür ve bu iklime sahip bölgelerdeki vakaların daha şiddetli olduğu dikkat çekmektedir. Daha çok egzama ya da astım hastası yetişkin ve genç erkeklerde görülür. Genellikle 5 yaş sonrasında başlar ve ergenlik çağına gelindiğinde veya en geç 30’lu yaşlarda geçer. Ancak bazı vakalarda daha uzun sürebilmektedir. Çocuklarda kornea tutulumuna bağlı olarak görmede azalma yaşanabilir. Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte ailede alerji geçmişi olan kişilerde sıklıkla rastlanmaktadır. Uzun süreli alerjik damla tedavisi gerektirir.

 

  • Atopik keratokonjonktivit

Vaktinde ve uygun şekilde tedavi edilmezse en riskli göz alerjisi türüdür. Daha çok erkeklerde ve ileri yaşlarda görülür. Kızarıklık, şiddetli kaşıntı, yanma hissi eşlik eder. Uyandığınızda göz kapaklarınızın yapışmasına neden olacak kadar yoğun mukus gözlemlenir. Sıklıkla kirpik dibi iltihabına rastlanmaktadır. Korneada anormal damarlanmalar ve katarakt görülebilir. Belirtiler, yıl boyunca devam eder. Tedavi edilmezse kornea ve zarı üzerinde iz bırakabilir, görme azalması ve kaybı yaşanabilir.

 

  • Kontakt Alerjik Konjonktivit

Kontakt lens takmakla ilişkili göz alerjisidir. Kontakt lenslerden veya lensin yüzeyine gözyaşlarındaki proteinlerin bağlanmasından dolayı gözlerin tahriş olması sebep olur. Kaşıntı, kızarıklık, mukoza akıntısı ve lens takmada rahatsızlık yaşanır.

 

  • Dev Papiller Konjonktivit

Şiddetli bir kontakt alerjik konjonktivit türüdür. İç göz kapağının üst astarında sıvı keseleri veya papüller oluşur. Kaşıntı, şişkinlik, yaşarma, mukus akıntısı, bulanık görme, kontakt lens takmaya karşı hassasiyet ve gözde yabancı cisim hissiyatı, belirtileri arasındadır.

 

Göz Alerjisi Tanısı

 

Tanı, bir alerji uzmanı veya alerji tanısı koymada ve tedavisinde uzmanlaşmış biri tarafından bazı testler yapılarak koyulur. Alerji uzmanı, belirtilerin ilk olarak ne zaman başladığını, ne kadar süreyle devam ettiğini, hastanın tıbbi geçmişini ve tüm semptomları dikkate alır. Ancak asıl alerjeni belirlemek için bir deri prick testi yapılması gerekebilir.

 

Göz Alerjisi Tedavisi

 

Göz alerjisi, hayat kalitenizi düşürmenin yanı sıra alerjinin türüne göre görme yetinize de zarar verebilir. Bu nedenle nedeninin ve türünün tespit edilmesi ve uygun tedavinin uygulanması için vakit kaybetmeden göz doktorunuza başvurmanız oldukça önemli.

 

Doktorunuz alerjenleri yıkamak için tuzlu göz damlası, antihistaminik özellikli göz damlası kullanmanızı isteyebilir. Ağızdan alabileceğiniz ilaçlar reçeteleyebilir ya da alerji aşısı yapabilir. Doktorunuzun verdiği göz damlaları ve/veya ağızdan alınacak ilaçları zamanında, önerilen dozaj ve sürede kullanmalısınız. Özellikle kortizon içeren damlalarda önerilen süreyi aşmamalısınız.

 

Göz Alerjisine Evde Ne İyi Gelir?

 

Ancak bu arada evde ya da bulunduğunuz ortamlarda alabileceğiniz bazı tedbirler yaşam kalitenizi arttırmaya destek olacaktır. Burada önemli olan alerjinizi tetikleyebilecek etkenlerden mümkün olduğunca uzak durmanız.

 

Alerjinizi tetikleyen unsur polen ise polenlerin arttığı dönemlerde dışarıda fazla vakit geçirmemeye dikkat edin.  Özellikle rüzgarlı havalarda dışarı çıkmayın. Dışarı çıktığınızda ise güneş gözlüğü kullanmak yardımcı olacaktır. Soğuk pansuman uygulamak, el temizliğe dikkat etmek de belirtileri hafifletebilir.

 

Alerjinizi küf tetikliyorsa, küfe yüksek rutubet sebep olduğu için evinizdeki rutubet seviyesine dikkat edin. Rutubetin yüksek olduğu banyo ve mutfak gibi alanları sık sık temizleyin. Gerekli görürseniz bir nem giderici cihaz kullanabilirsiniz.

 

Toz akarlarına karşı hassassanız, alerjen azaltan kumaşlardan yapılmış nevresim takımlarını tercih etmeli ve sık sık en az 60 derecede yıkamalısınız. Evi temizlerken tozları havaya kaldıracak kuru temizlik yerine ıslak temizlik yapabilirsiniz.

 

Evcil hayvan tüyüne ve kepeğine alerjiniz varsa, üstelik bir de evcil hayvana sahipseniz özellikle yatak odasına girmesine izin vermemelisiniz. Bahçeniz varsa evcil hayvanınızın daha çok bahçede vakit geçirmesini sağlayabilirsiniz. Halı yerine ahşap veya seramik yer döşemesi tercih etmenizi de öneririz.

 

Ve tabi alerjinizi tetikleyen unsur ne olursa olsun, gözünüz sizi ne kadar rahatsız ederse etsin lütfen gözünüzü kaşımayın.

Göz Vakfı Hastaneleri Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.

Diğer Konulara Göz Atın
Geri Bildirim