Göz İçi Lens Hakkında Bilinmesi Gerekenler

31 Mart 2023
Admin

Göz içi lens tedavisi, göz içindeki doğal merceğin yerine özel yapay bir merceğin yerleştirilmesi şeklinde yapılan tedavidir.

Öncelikle katarakta yönelik bir uygulama iken kırma kusurlarında gözlükten kurtulmak içinde uygun kişilerde tercih edilebilir.

Kimler Göz İçi Lens Kullanabilir?

Göz içi lens ameliyatı, kataraktı ya da ileri derecede göz bozukluğu olan ve lazer tedavisi için uygun kornea kalınlığına sahip olmayan hastalarda uygulanabilir.

Hastanın, göz içi lens için uygunluğuna detaylı bir göz muayenesi sonrasında karar verilir.

Ameliyat İçin Kullanılacak Mercekte Dikkat Edilmesi Gerekenler

Göz içi lensler, optik özelliklerine, yapıldıkları materyallere ve şekillerine göre farklı kalite ve özelliklerdedir. Uygun lens, hastanın ihtiyaçları, yaşı ve alışkanlıkları da dikkate alınarak belirlenir.

Ameliyatınızı Göz Vakfı gibi güvenilir bir kurumda yaptırmanız, kullanılan lensin malzemesi, kalitesi, standartlara uygunluğu ve sterilizasyonunu açısından çok önemlidir.

Göz İçi Lens Ameliyatı Nasıl Yapılır, Ne kadar Sürer?

Ameliyat için göz anestezik göz damlası ile uyuşturulur. Genel anestezi, bayıltma söz konusu değildir. Göz uyuştuktan sonra, uygun yapay lens korneada açılan kesiden içeriye yerleştirilir. Göze antibiyotikli ilaç damlatılarak, işlem sonlandırılır.

Katarakt ve kırma kusuru bir arada mevcutsa, tek seansta ikisine yönelik operasyon gerçekleşebilir. Tek göz için ameliyat ortalama 15 dakika kadar sürer. İki göz yapılacaksa, farklı günler tercih edilir. Ameliyat sonrası hastanede kalmak gerekmez.

Ameliyat Sonrası İyileşme Süreci

Ameliyat sonrasında, gözün korunması için özel bir gözlük kullanılır. Korneada ödem oluşmazsa hasta 1-2 gün içinde normal şekilde görmeye başlar. Doktorun önerdiği şekilde ve sürede, antibiyotikli, kortizonlu göz damlaları ile gözyaşı damlası kullanmak gerekir.

Doktor farklı bir şekilde yönlendirmedikçe, genelde ameliyatı takiben ertesi gün, 1 ay sonra ve 3 ay sonra ameliyatlı göz kontrol edilmelidir.

Göz Içi Lens Çeşitleri

Göz içi lensleri, astigmat özelliğine, odak özelliğine ya da uygulanma şekline göre farklılık gösterir. En sık rastlanan çeşitleri şöyledir:

• Monofokal Göz İçi Lensler (Tek Odaklı Lensler)

En eski ve en yaygın göz içi lensleri olan monofokal göz içi lensler, tek odaklı lenslerdir. Uzağı gözlüksüz ya da düşük numaralı bir gözlükle gösterirler. Ancak yakın odakları bulunmadığından yakın ve orta mesafe görüşü için ise hasta gözlük kullanmaya devam eder.

Glokom ya da sarı nokta hastalığı olan, retina problemleri bulunan hastalarda monofokal göz içi lensleri tercih edilir.

Maliyet olarak en uygun lenslerdir Kalitesine göre, UV filtre ve mavi ışık filtresi bulunabilir. Uzak görme kalitesi yüksektir, gece ışık dağılması gibi sorunlara yol açmaz.

• Torik Göz İçi Lensler

Torik lensler astigmatizma durumunda kullanılan göz içi lenslerdir. Kornea veya  göz içi merceğinin ideal şeklini kaybetmesi sebebiyle oluşan bir kırma kusuru olan astigmat, gece zor görme, bulanık görüş, baş ağrısı gibi etkilerle kendini gösterir. Bu bozukluğu ve doğal olarak hem yakın hem de uzak görüşü düzeltmek amacıyla göz içerisine yerleştirilen lenslere torik göz içi lens adı verilir. Uygulama için öncelikle doğal göz içi merceğinin çıkarılması gerekir.

• Multifokal Göz İçi Lensler (Çok Odaklı Lensler)

Monofokal göz içi lensler, gözlükten tamamen kurtulma imkanı sağlayamadığı için bu sorunu ortadan kaldırmak için geliştirilen multifokal göz içi lenslerde en az iki odak veya çok fonksiyonlu tek bir odak bulunur. Bu lenslerde, çeşitli mesafelerdeki görüntülerin retinada odaklanmasını sağlayan halkalar bulunur. Hastalar başta zorlansa da zaman içinde yakın, orta ve uzak mesafeyi çok net biçimde görürler.

• Çok odaklı göz içi lenslerin en yaygın çeşitlerinden biri de “Trifokal Göz İçi Lensler”dir. Bu akıllı lenslerde adından da anlaşılacağı gibi üç odak bulunur Birinci odak uzak mesafe için, ikinci odak bilgisayar mesafesi, üçüncü odak ise okuma mesafesi içindir. Monofokal göz içi lenslerinin çözümsüz kaldığı cep telefonu ekranını görme, ürün ambalajlarını okuma gibi konularda oldukça başarılı sonuçlar vermektedir. Ancak gece karanlığında, sokak lambası, araba farı gibi ışıklarda ilk zamanlarda halo, glare dediğimiz parlama, yansımalar olabilmektedir. Bu etki zamanla beyin adaptasyonu sonucu azalacaktır.

Merceğin UV  koruma özelliği, gözlerinizi güneş  ışınlarının zararlı etkilerinden koruyarak, gözde yaşlanmaya bağlı oluşabilecek durumların  önüne geçer.

• Bir diğer multifokal göz içi lens çeşidi olan Akomodatif Göz İçi Lensler tek odaklı ancak çok fonksiyonludur. Kataraktlı göz merceği çıkarıldıktan sonra siliyer kasının fonksiyonlarından yararlanarak çalışır.

• Odak Derinliği Arttırılmış Göz İçi Mercekler (EDOF ) ise gece oluşan ışık saçılmalarının ve ışık halesi oluşumunun azaltılması amacıyla geliştirilmiştir. Trifokal göz içi lenslere kıyasla yakın görüş performansı düşük olsa da orta ve uzak mesafelerde daha iyi sonuç vermektedir.

4. Fakik Göz İçi Lensler

Doğal göz merceğinin olması haline “fakik” denir. Fakik göz lensleri de gözdeki doğal mercek çıkarılmadan, göze uygulanan göz içi lensleridir.

Plastik ya da silikondan yapılan fakik göz içi lesnleri, hastanın gözdeki kırma sorunlarına yönelik olarak gözlük veya kontakt lens ihtiyacının azaltılması amacıyla iris tabakasının önüne ya da arkasına kalıcı olarak implante edilir. Katarakt durumunda kullanılamaz.

Göz çizdirme olarak bilinen LASIK tedavisinin uygun olmadığı ya da dereceleri çok yüksek olan hastalara uygulanabilir. Yerleştirildiği bölge itibari ile monofokal, torik ve trifokal göz içi merceklerinden ayrılırlar.

5. Add-on Göz İçi Lensler (Sulcoflex Sekonder  Mercek)

Daha önceden katarakt cerrahisi geçirdiği için doğal göz merceği alınmış ve yerine yapay göz içi merceği takılmış hastalara, yakın veya uzak görüşünü desteklemek üzere yerleştirilen yapay göz içi merceklerdir.

Göz içi lenslerle ilgili “Premium Akıllı Lens Uygulamaları” ( https://www.gozvakfi.com/blog/premium-akilli-lens-uygulamalari) yazımızı da okuyabilirsiniz.

Göz İçi Lens Ameliyatı Sonrasında Olası Sorunlar ve Çözümleri

• Gözde numara kalması durumunda, eğer tıbbi olarak da uygunda göz bozukluğu lazer göz ameliyatı ile sıfırlanabilir.
  • Ameliyat sonrasında nadir de olsa gözün şeffaf tabakası dediğimiz kornea da ödem, korneada hasar, yüksek göz içi basıncı, göz enfeksiyonu gibi durumlar oluşabilir. Tüm bunlar doktorun vereceği damlalar ile geçecektir.
  • Ameliyat sırasında doğal merceğe bir temas olması durumunda doğal göz içi lensinde katarakt gelişebilir. İstenmeyen bir durum olsa da katarakta yönelik ikinci bir ameliyat ile sorun çözülecektir.

Göz Vakfı Hastaneleri Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.

Diğer Konulara Göz Atın
Geri Bildirim