Göz Lazer Çeşitleri Nelerdir?

31 Mart 2023
Admin

Gözlük veya kontakt lens kullanmadan günlük basit işlerinizi yerine getirmek istiyorsanız ve lazer tedavisi sizin için uygunsa hekiminiz detaylı bir muayene ve testler sonrasında yaşınız, diğer hastalıklarınız, göz numaranız gibi faktörleri de dikkate alarak lazerle veya göz içi lensle yapılan tedaviler arasından sizin için uygun olan yönteme karar verecektir. Daha detaylı bilgi için göz lazer ameliyatı içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

 

Göz Lazer Çeşitleri

Lazerle göz ameliyatı için kullanılan LASIK, İngilizce “Laser-Assisted in Situ Keratomileusis” kelimelerinin baş harflerinden oluşturulmuş bir kısaltmadır.  “Lazer eşlikli korneanın yerinde şekillendirilmesi” anlamına gelmektedir.

 

  • LASIK yönteminde bıçak aracılığıyla kornea dokusundan bir kapakçık kaldırılır. Kaldırılan kısım (korneal fleb) korneanın merkez kısmı açık kalacak şekilde geriye doğru dikkatlice katlanır. Korneal fleb altındaki dokuya excimer lazer ışınları uygulanır. Ardından korneal flep eski konumuna getirilir. LASIK yöntemi, miyop, hipermetrop ve astigmat problemlerinin giderilmesi için uygun bir yöntemdir. Ağrısız ve kısa süren bir tekniktir. Birkaç damla anestezik madde damlatılması sonrası gerçekleştirilir. Damlanın etkisiyle, göz kırpma refleksi azalır ve gözler uyuşur. Ameliyat sonrasında kısa bir süre batma ve yanma olabilir veya ışıktan rahatsızlık duyulabilir. Birkaç gün içinde görmenin düzelmesi beklenmektedir.

 

  • Femto LASIK veya i-LASIK, fleb oluşturulması için femtosaniye lazer teknolojisi kullanılan yöntemdir. Femtosaniye lazer, doku içinde istenilen derinlikte, genişlikte ve şekilde bıçaksız olarak kesi oluşturabilen, çok küçük nanometrelerdeki dalga boyunda çalışan, kızılötesi bir lazer türüdür. Femto LASIK yöntemi, miyop, hipermetrop ve astigmat tedavisinde kullanılır. Ayrıca korneal implant takılmasında, keratoplasti (kornea nakli) ve astigmatik keratotomi işlemlerinde kullanılabilir. İstenilen uygun kalınlıkta fleb kaldırabildiğinden özellikle kornea kalınlığı sınır değerlerde olan hastalarda da uygulanabilmektedir.

i-LASIK yönteminde wavefront teknolojisi ile gözün üç boyutlu haritası çıkartılabildiği için hastaya özel görüş profili oluşturulur.

  • PRK, PhotoRefractive Keratectomy kelimelerinin baş harflerinden türemiş bir kısaltmadır. Işık kullanarak korneayı kesmek anlamına gelmektedir. Bu yöntemde bir korneal fleb kaldırılmamaktadır. Kornea epitel doku sıyrılır; excimer lazer ile kırma kusuru tedavi edilir. Ardından epitel doku yerine koyulur. Bir korneal fleb kaldırılmadığı için iz oluşması beklenmez. Ameliyat sonrası birkaç gün yanma, batma veya sulanma şikayetleri olabilir. Miyop, hipermetrop ve astigmat tedavisinde kullanılır. 7-10 gün içinde görmenin netleşmesi beklenmektedir.

Göz İçi Lens Çeşitleri

Göz içi lens tedavisi, katarakt gibi göz rahatsızlıklarında kullanılan bir tedavi yöntemidir. Bu yöntem, saydamlığını yitirmiş olan göz içindeki doğal lensin yerine özel teknoloji ile üretilen lenslerin yerleştirilmesidir. Gözümüzün içinde bulunan doğal lens, göze gelen ışığı kırıp retinaya ileterek gözün nesneleri görmesini sağlar. Bu lens, yakına ve uzağa baktığımızda esnekliği sayesinde şekil değiştirerek bakılan mesafeye odaklanır ve biz bu sayede uzağı ve yakını görürüz.

  • Fakik göz içi lens, miyop, astigmat ve himermetrop gibi göz bozukluğu, göz lazer ameliyatıyla düzeltilemeyecek kadar yüksek olan veya göz korneası lazer ameliyatına uygun olmayan hastalara önerilen bir yöntemdir. Gözün içindeki doğal mercek alınmaz, yapay lens ona dokunmayacak şekilde yerleştirilir. Göz dokusuyla uyumlu olduğu için ameliyat sonrası lensin varlığı hasta tarafından hissedilmez ve ömür boyu kullanılabilir.  Ancak hasta talep ederse daha sonra çıkarılarak farklı tedavi yöntemleri uygulanabilir.

 

  • Trifokal göz içi lens ya da akıllı lens, katarakt ameliyatlarında uygun hastalar için kullanılır. Bu lensler, tek bir odak probleminin değil, çoklu odak problemlerinin çözümünde kullanılan üç odaklı göz içi lenslerdir. Böylece kişinin netleme konusunda sorun yaşadığı odak mesafelerine uygun ayarlama yapmak mümkündür. Trifokal göz içi lens, gözlüksüz olarak hem uzak hem yakın hem de orta mesafede net görüş sağlar. Ameliyat sonrası parlama, yansıma problemleri olabilmekte zaman içerisinde adaptasyon sağlanmaktadır. Çıkartılıp değiştirilmesi riskli bir işlemdir ve tıbbi bir zorunluluk olmadıkça çıkarılması önerilmemektedir.

Sağlıklı, ışıl ışıl günler dileriz…

 

Göz Vakfı Hastaneleri Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.

 

Diğer Konulara Göz Atın
Geri Bildirim