Göz Seğirmesi Nedir? Göz Seğirmesi Neden Olur?

31 Mart 2023
Admin

Halk arasında “göz atması” olarak da bahsedilen göz seğirmesi, çok sık karşılaşılan istemsiz bir göz kapağı hareketidir. Genellikle kendiliğinden geçer. Sağ göz seyirmesi veya sol göz seyirmesi olarak ortaya çıkan bu durum tekrarlayan, uzun süre geçmeyen, rahatsız eden düzeyde ise mutlaka bir göz doktoruna danışmalısınız.

Göz Seğirmesi Nedir?

Göz seğirmesi göz kapağında bulunan kasların tekrarlayan istemsiz spazmları yani kasılmalarıdır. Çoğunlukla stres, uykusuzluk veya aşırı yorgunluk sonrasında oluşur. Genellikle tek gözde ve üst göz kapağında görülür. Birkaç saniyede bir tekrarlayan kasılmalardır ve birkaç dakika sürebilir. Yaşam tarzına bağlı oluşan bu hafif seğirmelere miyokimi adı verilir. Ağrıya neden olmaz ve herhangi bir tedaviye gerek yoktur. Yaşam tarzınızda yapacağınız değişikliklerle bir süre sonra kendiliğinden geçer. Ancak çok hafif olan bu kasılmaların göz kapağında yarattığı hafif bir çekilme hissiyatı, günlük yaşamı etkileyen rahatsız bir durum oluşturabilir. Yine de hissedilenin aksine, göz seğirmesi çoğunlukla başkaları tarafından fark edilmez. Çoğu vakada bir iki gün içinde geçer. Ancak haftalar veya aylar boyunca devam eden vakalar da bulunmaktadır.

Göz kapaklarının tamamen veya kısmen kapanmasına neden olan vakalar da olabilir. Bu tarz sürekli ve istemsiz kasılmalara blefarospazm adı verilir ve kalıcı görme kayıplarına neden olabileceği için mutlaka tedavi edilmelidir.

Ayrıca kasılmalar hafif de olsa yüzün diğer bölgelerinde istemsiz kasılmalar da yaşanıyorsa bu, farklı sağlık problemlerinin habercisi olabilir. Mutlaka bir göz doktoruna danışmalısınız.

 

Göz Seğirmesi Neden Olur?

 

Göz seyirmesi nedenleri kesin olarak bilinmiyor. Ancak bu durumun beynin motor sinirlerinden kaynaklandığı düşünülmektedir. Özellikle yaşam tarzından kaynaklanan seğirmelerde kişi, tam olarak göz seğirmesinin sebebini tespit edemese de göz neden seyirir sorusunu cevaplamak mümkün.

 

  • Uyku düzeni bozuklukları veya yeterli düzeyde uyumama, göz kaslarının yeterince dinlenmemesine, bu da göz seğirmesine neden olur.
  • Fiziksel yorgunluk göz seyirmesine neden olabileceği gibi göz yorgunluğu da en sık görülen sebepler arasındadır.
  • Genellikle duygusal sorunlara neden olsa da stres, bazı kişilerde göz seğirmesine yol açabiliyor. Özellikle de sınava hazırlanan öğrencilerde sıkça rastlanılan bir durum. Mümkünse strese neden olan faktörlerden uzaklaşılmalı, stres azaltıcı yöntemler uygulanmalıdır.
  • Göz kaslarımız bazen gözde yaşanan göz enfeksiyonlarına tepki olarak kasılmalarla tepki verebiliyor. Bu da göz seğirmesine neden oluyor.
  • Henüz fark edilmemiş, tanısı koyulmamış hipermetrop, miyop, astigmat gibi görme bozuklukları da göz seyirmesine yol açabilir. Yapılması gereken uzman bir doktor tarafından teşhisin koyulması ve gerekli tedavinin uygulanmasıdır.
  • Toz, polen gibi maddelere karşı alerjisi olan kişilerde bu antijenlerin göz ile temas etmesi, gözlerde kaşıntı, yanma, batma şikayetlerine neden olmanın yanı sıra seğirmeye de neden olabilir. Böyle bir durumda kişi sıklıkla rahatsız hissettiği gözünü ovar. Bu da göz seyirmesine neden olan histamin üretilmesiyle sonuçlanır. Alerjik durum göz doktorunun verdiği uygun tedavi ile ortadan kalktığında göz seyirmesi de ortadan kalkar.
  • Yaşın ilerlemesi, lens kullanımı ya da uzun süre ile ekrana bakmak gibi nedenlere bağlı olarak görülen aşırı buharlaşma veya yetersiz gözyaşı üretiminin neden olduğu göz kuruluğu da nedenler arasındadır. Göz kuruluğunu, kafein ve alkol tüketimi ile kontakt lens ve bazı ilaçların kullanımı da tetikleyebilir. Göz kuruluğu tedavi edildiğinde göz atması da ortadan kalkar. Göz kuruluğu ile ilgili daha detaylı bilgi edinmek isterseniz göz kuruluğu içeriğimizi inceleyebilirsiniz.
  • Parlak ışıklı ortamlarda uzun süre kalmak veya doğrudan yoğun ışık kaynağına bakmak, bazı vakalarda göz seğirmesine yol açabilir.
  • Rüzgar ve hava kirliliği gibi dış tahriş kaynakları da göz seğirmesine neden olabilir.
  • Aşırı kafein ve alkol tüketimi, dehidrasyona yol açarak vücuttaki su miktarının azalmasına sebep olur. Bu durumlarda göz kuruluğu ve seğirmeler tetiklenebilmektedir.
  • Düzensiz ve dengesiz beslenme sonucunda vitamin ve mineral eksikliği görülebilir. Altta yatan başka bir sebep yoksa dengeli beslenerek göz seğirmesini ortadan kaldırabilirsiniz.
  • Kalsiyum emilimine yardımcı olan D vitamini, kasların rahatlamasını sağlar. D vitaminin eksik olması durumunda göz kaslarında yaşanan istemsiz kasılmalar göz seğirmesi şikayetlerine yol açabilir. Ancak yanlış kullanılan gıda ve vitamin takviyeleri vitamin ve mineral dengesinin bozulmasına neden olacağı için herhangi bir ilaç veya takviye almadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
  • B12 vitamini eksikliği de farklı sağlık probleminin yanı sıra yine göz seğirmesine neden olabilir. Ancak yanlış kullanılan gıda ve vitamin takviyeleri vitamin ve mineral dengesinin bozulmasına neden olacağı için herhangi bir ilaç veya takviye almadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
  • Su kaybının neden olabileceği magnezyum dengesizliği göz seğirmesi dahil birçok kas spazmına yol açabilir.
  • Bazı ilaçların yan etkisi olarak kişide göz seğirmesi görülebilir. Bu gibi durumlarda hekimle görüşülerek ilacın değiştirilmesi talep edilebilir.

 

Nörolojik hastalıklar da göz atması neden olur sorusuna bir cevap olabilir. Uzun süre geçmeyen, şiddetli ya da sıklığı artan göz seğirmesi yaşıyorsanız bunun başka bir hastalığın habercisi olup olmadığını anlamak için mutlaka bir göz doktoruna başvurmalısınız.

 

Göz Seğirmesi Nasıl Geçer?

 

Göz seğirmesi, sıklıkla birkaç gün veya birkaç hafta içerisinde kendiliğinden geçer. Bir aydan fazla süren seğirmelerin ardında nörolojik sebepler veya diğer sağlık sorunları yatabilir. Uzun süreli bu seğirmelerinin nedenleri araştırılmalı ve uzman bir doktor gözetiminde tedaviye hemen başlanmalıdır. Tedavi için uygun görülmesi durumunda laboratuvar testleri, MR gibi radyolojik görüntüleme tetkikleri de yapılabilir. Hekiminiz, gerekli bulduğu durumlarda değerlendirmeleri için farklı branş hekimlerine başvurabilir.

Yaşam tarzından kaynaklanan beslenme bozukluğu, uykusuzluk, stres, bilgisayar başında parlak ışığa maruz kalma, alkol ve kafein tüketimi gibi yukarıda saydığımız sebepler sıklıkla kısa süreli göz seyirmesine neden olduğu için günlük alışkanlıklarda yapılacak küçük değişikliklerle sorunun ortadan kalkması mümkündür.

 

  • Günde 7-8 saat uyumak, göz kaslarını da dinlendirir.
  • Dengeli beslenme ile vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineraller yeterince alınarak sorun ortadan kaldırılabilir.
  • Stresle başa çıkma yöntemleri öğrenerek ve uygulayarak stresin etkileri azaltılabilir.
  • Çay, kahve, gazlı içecekler ve alkol daha az tüketilmelidir.
  • Dehidrasyona sebep olmamak açısından günlük su tüketimine dikkat edilmelidir.
  • Göz kuruluğu yaşanıyorsa suni gözyaşı damlası kullanılabilir.
  • Gün ışığının yoğun olduğu mevsimlerde güneş gözlüğü kullanmak fayda sağlayacaktır.
  • Bilgisayar, televizyon gibi parlak ışık yayan ekranların karşısında uzun süreli vakit geçirilecekse gözler sık aralıklarla dinlendirilmelidir.
  • Alerjik bir durum sebep olmuşsa alerjen maddelerden uzak durmak yararlı olacaktır.
  • Kullandığınız ilaçların yan etkilerinden kaynaklanıyorsa ilgili hekime başvurursanız bu ilaçlar ya da dozajları değiştirilebilir.

 

Gözlerinizin yorulmadığı sağlıklı günler dileriz.

 

Göz Vakfı Hastaneleri Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.

 

Diğer Konulara Göz Atın
Geri Bildirim