Kontakt Lens Nedir? Nasıl Kullanılır?

16 Ekim 2022
Admin

 Kontakt lensler gözlüğün yerini alan, hayatımızı kolaylaştıran, bize özgürlük sağlayan araçlardır. Tatilde ve spor yaparken gözlüğün birçok sakıncası ortadan kalktığı için gençler ve genç hissedenler tarafından çok tercih edilmektedir. Özellikle pandemi döneminde kullanmak zorunda kaldığımız maskelerin gözlük camlarını buharlaştırması sonucu kontakt lens kullanımı günümüzde daha da artmıştır.

 

Kontakt lensler yumuşak, gaz geçirgen sert ve skleral olmak üzere üç büyük grupta toplanır. Yumuşak lensler ile miyop, astigmat, hipermetrop ve presbiyopi -yakın görme bozukluğu- gibi görme kusurları düzeltilir. Günümüzde birçok firmanın ürettiği farklı marka kontakt lensler bulunmaktadır. Her kişinin kornea -saydam- tabakasının aynı parmak izi gibi birbirinden farklı olmasına benzer şekilde her lensin çapı ve temel eğrisi farklıdır. Bu nedenle kontakt lens mutlaka doktor muayenesi ile alınmalıdır.Gözlük numarası belirlendikten sonra deneme lensi hastanın gözüne takılır ve bir süre bekletilir.Kontakt lensin göz üzerindeki hareketi değerlendirilir.Sıkı bir lens göze yapışarak beslenme bozukluğuna bağlı kızarıklık ve yeni damarların oluşmasına sebep olur. Gevşek lens ise, fazla hareket ederek gözü tahriş eder.

 

Ayrıca astigmatı olan kişilerde gözdeki astigmat ekseni ile lens üzerindeki astigmat ekseninin uyumlu olması görme kalitesi açısından mutlaka değerlendirilmesi gereken bir durumdur. Doktor uygun lensi belirledikten sonra lensi özel adı dahil bütün özelliklerini içeren bir reçete yazar. Kontakt lenslerin kişiye uyan markasının yazıldığı reçete ile alınması ve satıcı tarafından reçetede yazan markanın verilmesi yasal olarak zorunludur.

 

Gaz geçirgen sert ve skleral kontakt lensler ise keratokonus denen hastalıkta ve kornea yüzeyinin düzgünlüğünün bozulduğu yaralanma, vb. durumlarda kullanılmaktadır.

 

Yumuşak lensler günlük kullan-at, 15 günlük ve aylık olarak üretilmektedir. Ancak 15 günlük ve aylık lensler bu süre içinde gözde kalmaz, her akşam çıkarılıp temizlenir.  Gözümüz mikroplara açıktır ve kontakt lensler göze doğrudan temas eder. Bu nedenle kontakt lens kullanırken kurallara çok dikkat etmek gerekir. Lensler takılmadan ve çıkarılmadan önce eller sabunla ve suyla en az 20 saniye yıkanmalı, iplik bırakmayan bir havlu ile kurulanmalıdır. Hangi tür lens olursa olsun akşamları mutlaka çıkarılmalı, özel lens solüsyonu içinde bekletilmelidir. Sabah lensler takıldıktan sonra lens kabı içindeki solüsyon boşaltılıp, lens kabı bir kağıt havlu üzerine ters çevrilerek bırakılmalı, her akşam lens çıkarılmadan önce kaba yeni solüsyon konmalıdır. Lens kabı, solüsyon kutularının içinden çıkmaktadır, her yeni solüsyonda eski kap atılarak yenisi kullanılmaya başlanmalıdır. Makyaj lensler takıldıktan sonra yapılmalı, lensler çıkarıldıktan sonra temizlenmelidir. Ayrıca kontakt lensler ile duşa, denize, havuza ve saunaya girilmez. Kontakt lens kullanırken kurallara uyulmadığı zaman göz kaybına kadar gidebilen problemler ile karşılaşılabilir.

 

TOD (Türk Oftalmoloji Derneği) Kontak lens birimi tarafından hazırlanan doğru kontakt lens kullanımına ilişkin video için aşağıdaki QR kodu okutabilirsiniz.

 

Kontakt lens kullanıcılarının hiçbir şikayeti olmasa da doktorunun tavsiyesine göre 6 ayda veya yılda bir mutlaka göz muayenesi olması gerekir. Kurallara uyularak kullanıldığı ve göz  kontrollerine düzenli gidildiği zaman yıllar boyu hiçbir şikayet olmadan kontakt lens kullanmak mümkündür.

 

 

Op.Dr. Zerrin Altınkök
Göz Vakfı Bayrampaşa Göz Hastanesi

 

Göz Vakfı Hastaneleri Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.

 

 

Diğer Konulara Göz Atın
Geri Bildirim