Normal Bir Gözde Ani Görmeye Kaybı Yaşanabilir Mi?

16 Ekim 2022
Admin

Sağlıklı kişilerin normal ve sağlıklı gözlerinde de görme kaybı ve körlükler yaşanabilir ancak bu olasılık çok düşüktür. Travma, darbe ve kazalar, geçirilen hastalıklar, ilaç yan etkileri ve vücuda alınan çeşitli toksik maddeler, laser, ultraviyole vb gibi çeşitli zararlı ışınlara maruz kalma bu nedenlerin başında gelir.

 

Sağlıklı ve normal gözlerde ani görme kayıpları yapabilecek başlıca nedenler;

  • Göz içi kanamaları,
  • Retina damar tıkanıklıkları,
  • Retina yırtılmaları ve retina dekolmanı,
  • Travma ve kazalar sonucu göz bütünlüğünün bozulması,
  • Laser, UV, ve güneşe bakmaya bağlı makula (keskin görme merkezi) yanıkları,
  • Göz içine yabancı cisim girmesi,
  • Göz infeksiyonları,
  • Beyin, sinir sistemi hastalıkları,
  • Stress ve kortizon kullanımına bağlı makulada sıvı toplanması (santral seröz koriyoretinopati),

 

Çeşitli sistemik hastalığı olanlarda, bazı meslek gruplarında, kalıtsal göz hastalıkları olan kişilerde, tam gören ve sağlıklı gözlere sahip olsalar da ani görme kayıpları yaşanabilir.

 

Örneğin, diabetik (şeker hastalığı) hastalarda ani göz içi kanamaları, hipertansiyon (tansiyon yüksekliği) hastalarında damar tıkanıklıkları, ailesinde glokom (göz tansiyonu yüksekliği) olanlarda kısa sürede gelişen görme kayıpları yine yağ ve kolesterol yüksekliğine bağlı damar tıkanıklıkları, alkol, tütün ve ilaç ve benzeri madde kullanımları nedeniyle görme sinirinde beslenme bozukluğuna bağlı ani görme kayıpları yaşanabilir. Ancak bu ani görme kayıpları eğer erken fark edilip tedavi edilebilirse görmenin geri gelmesi sağlanabilir. Tedavi ile görme kaybı çok fazla olabileceği gibi görme tamamen eski haline getirilebilir.

 

Öncelikle diabet, hipertansiyon, kalp ve dolaşım sistemi gibi sistemik hastalığı olanların gözleri, sağlam olsa bile düzenli aralıklarla muayene edilmelidir. Sistemik hastalıklarını kontrol altında tutmaları ve düzenli muayenelerinin önemi vurgulanmalıdır. Gözlerinde gelişebilecek en ufak bir değişiklikte bile öncelikle, zaman kaybetmeden neler yapmaları ve nerelere başvurmaları gerektiği hastalara dikkatlice izah edilmelidir.

 

Ailesinde kalıtsal bazı göz hastalığı olanlar ise doktorlarının uygun gördüğü süreler içinde düzenli olarak göz muayenelerini yaptırmalıdır.

 

 

Op. Dr. Ercan Sağlam

Göz Vakfı Bayrampaşa Göz Hastanesi

Göz Vakfı Hastaneleri Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.

 

 

 

Diğer Konulara Göz Atın
Geri Bildirim