Sarı Nokta Tedavisinde Kullanılan Lensler

16 Ekim 2022
Admin

Yaşa bağlı sarı nokta hastalıkları merkezi ve yakın görme fonksiyonunu ciddi olarak  bozabilen hastalıklardır. Bunun sonucunda kişi odaklandığı yeri ve cismi net göremez. Yakın okuma yeteneğini kaybeder. Hastalık ilerledikçe sadece çevresel görüş kapasitesi ile hayatını devam ettirebilir.

 

Bu sorunu olan hastalar merkezi görüşlerini tekrar kazanabilmeyi ister. Yakın gözlük derecesini yükselttirerek  veya katarakt ameliyatı olarak bu sorunlarından kurtulacaklarını zannederler. Hatta toplumda "akıllı  mercek" diye bilinen multifokal (çok odaklı) merceklerin buna çözüm olabileceğini umut ederler. Ancak maalesef merkezi görüş yetisi zayıflamış veya kaybolmuş hastaların bu yöntemlerle tekrar yakın ve merkezi görüşlerini kazanmaları pek mümkün değildir. Bu nedenle bu hastalarımızın tedavilerinin doğru planlaması ve gerçekçi beklentilerin olması gerekir.

 

Son yıllarda geliştirilen göz içi teleskopik mercekler ile bu hastalarımızın yakın okuma güçlerini arttırabilme şansına kavuşmaya başladık. Bu mercekler teleskopik özellikleri sayesinde uzak görüşü iyi veya kötü yönde etkilemeden hastanın yakın okuma kapasiteni artırabilmektedir.

 

Daha önce katarakt ameliyatı olmuş, sarı nokta dejenerasyonu durmuş ve belli bir  oranda yakın görme potansiyeli olan hastalarımıza uyguladığımız bu yöntemle tekrar okuma kabiliyeti kazandırabilmekteyiz.

 

Bu yeni mercek sisteminden faydalanabilecek hastalarımızı belirlemek için ayrıntılı bir göz muayenesi, anatomik ve fonksiyonel olarak makulanın (sarı noktanın) değerlendirilmesi şarttır. Doğru planlama ve gerçekçi yaklaşım ile hastalarımıza daha iyi bir görüş sunabilmek artık mümkün gözükmektedir.

 

 

 

Op. Dr. Hakan Özpolat

Göz Vakfı Bayrampaşa Göz Hastanesi

 

Göz Vakfı Hastaneleri Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.

Diğer Konulara Göz Atın
Geri Bildirim