Göz sağlığında güven ve konfor;
Miyop,hipermetrop ve astigmat olarak adlandırdığımız kırılma kusurlarının gözün en dışında yer alan saydam kornea tabakasına yapılan girişimlerle giderilmesi 50 yılı aşkın bir süredir uygulanmaktadır.
Burada amaç, korneayı yeniden şekillendirip, bir bakıma gözlük camı haline getirip göze gelen ışınların doğru yerde odaklanmasını sağlamaktır.
1970 li yıllarda RK (Radial Keratotomi) ile başlayan bu süreç 1989 yılında Excimer Lazer’in devreye girmesi ile farklı bir boyuta taşındı ve tüm dünyada yaygınlaştı. 1991 yılında kornedan bir kapakçık kaldırıp Excimer Lazer’in korneanın daha derin dokularına uygulaması yani LASIK tekniği geliştirildi. Bu sayede iyileşme süreci kısaldı ve operasyon sonrası
hissedilen rahatsızlık hissi azaldı ve refraktif sonuçlar daha stabil hale geldi. 2005 yılına gelindiğinde LASIK tekniğinde korneadan fleb adını verdiğimiz kapakçık kaldırma işleminde bıçak sistemleri yerine femtosaniye lazerler kullanılmaya başlandı. Kornea içinde istediğimiz derinlikte ve şekilde kesi oluşturabilen bu lazerler ile LASIK işlemi daha güvenli bir hale geldi ve yöntem FemtoLasik adını aldı.
Miyop,hipermetrop ve astigmat gibi kırma kusurlarının tedavisinde kullanılan en son teknoloji bir lazer göz cerrahisi yöntemidir.
Korneal refraktif düzeltme anlamımda son gelişme ise Zeiss firması tarafından geliştirilen SMILE tekniği oldu.
Femtosaniye lazer kullanılarak fleb kaldırmadan 2-4 mm lik ufak bir kesiden işlem gerçekleşir.
Femtolasik ile kıyaslandığında tek bir cihaz kullanıldığı için daha hızlı gerçekleşen bu cerrahide iyileşme çok hızlı olur.Kornea biomekaniği daha iyi korunur ve sinirler daha az zarar gördüğü için kuru göz daha az görülür.
2024 yılında Zeiss firması Smile tedavisi yapan Visumax cihazınıdaha da geliştirerek Vısumax Pro’yu piyasaya sürdü. Bu cihazda tedavi süresi 10 sn’nin altına inerken, astigmat düzeltilmesi göz tanıma sistemi ile daha başarılı hale geldi ve daha önce yapılamayan hipermetrop tedavileri portföye eklendi. Şu anda Visumax Pro ile 10 dereceye kadar miyopi 5 dereceye kadar hipermertopi ve astigmat tedavisi yapılabilmektedir.
Sonuç olarak 3.nesil korneal refaktif cerrahi olarak tanımlayabileceğimiz SMILE tedavisi ile uygun hastalarda gözlükten kurtulmak daha güvenli ve konforlu hale gelmiştir.
Özellikler |
PRK (1980’ler) |
LASIK (1990’lar) |
SMILE (2010’lar) |
Cerrahi Teknik |
Epitel kaldırılır, lazer uygulanır |
Flep açılır, lazer uygulanır |
Küçük kesi ile lentikül çıkarılır |
Kesi Boyutu |
Yok (yüzeysel) |
20 mm civarı |
Sadece 2–4 mm |
İyileşme Süresi |
Uzun (2-4 hafta) |
Orta (1-2 gün) |
Kısa (1 gün içinde normale döner) |
Ağrı / Rahatsızlık |
Orta-Yüksek |
Düşük |
Çok düşük |
Kuru Göz Riski |
Orta |
Daha yüksek |
Daha düşük (sinirler korunur) |
Kornea Dayanıklılığı |
Yüksek |
Orta |
Yüksek (biyomekanik yapı daha iyi korunur) |
Teknoloji |
En eski |
Yaygın ve güvenilir |
En yeni ve gelişmiş |
Uygun Hasta Profili |
İnce kornea, sporcular vs. |
Genelde çoğu kişi |
İnce kornea, aktif yaşam tarzı olanla |
Op.Dr. Ali Sipahier
Göz Vakfı Bayrampaşa Göz Hastanesi
Göz Vakfı Hastaneleri Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.