Soğuk ve Rüzgarlı Havalarda Göz Kuruluğuna Dikkat !

16 Ekim 2022
Admin

Sonbahardan itibaren rüzgar ve soğuk hava ile birlikte, göz kuruluğu olgularında artış gözlenmektedir.

Göz kuruluğu kış aylarında neden daha sık olur?

Gözyaşı tabakasının rüzgar, toz ve duman gibi sebeplerle kirlenen göz yüzeyini temizlemek ve korneanın (gözün saydam tabakası) tahriş olmasını önlemek gibi önemli bir işlevi vardır.

Toplumda yüzde on oranında görülen kuru göz hastalığına sonbahar ve kış aylarında daha sıklıkla ve daha şiddetli olarak rastlamaktayız. Bu aylarda kuru, soğuk ve rüzgarlı havaya maruz kalmak bu durumu tetiklemektedir. Ayrıca hava kirliliği ve uzun süre geçirdiğimiz kapalı ortamlardaki aşırı klima maruziyeti de gözlerimizdeki nem oranını daha da azalmaktadır.  

Göz kuruluğu belirtileri nelerdir ?  

Göz kuruluğu olgularında gözlerde yanma, batma, kızarıklık, kumlanma hissi gibi belirtiler gelişebilir. Daha şiddeti olgularda ise görme kaybı da görülebilir. Görme kaybı sebebi olarak  kornea tabakasındaki düzensizlik, leke oluşumu ya da  göz enfeksiyonlarna bağlı olarak korneada iz kalması gösterilebilir.

Göz kuruluğunu önlemek için öneriler:

1. Rüzgarlı havalarda gözlerinizi koruyun: Rüzgar göz yüzeyindeki gözyaşını buharlaştırarak göz kuruluğuna neden olabilir.  Bu amaçla rüzgarlı havalarda geniş çerçeveli gözlüklerden faydalanabiliriz.

 

2. Bol su için:  Yetersiz su alındığı durumlarda gözyaşı üretimimiz azalır. Günde en az iki litre su içilmesi önerilir.

 

3. Omega -3 alımına dikkat edin : Omega-3 alımının göz kuruluğu semptomlarını azalttığı gösterilmiştir. Sağlıklı gözyaşının en üst katmanını oluşturan yağ tabakası katmanı Omega-3 tarafından desteklenmekte ve  göz yaşının kalitesi artmaktadır. Omega 3’ten zengin besinler olarak bazı balıkların (uskumru, ton, somon ve sardalya) yanı sıra chia tohumu, fındık, ceviz, kırmızı et, yumurta, soya ve semizotu gibi besinler sayılabilir.

4. Kapalı ortamlarda nem oranını ayarlayın:  Kapalı ortamları sık sık havalandırmaya, nem oranını yaklaşık yüzde 45 civarında olmasına ve klimadan çıkan havanın direkt yüzünüze doğru gelmemesine özen gösterin.

5. Suni gözyaşı damlalarından faydalanın: Göz hekiminizin önerisine göre gözlerinizi suni gözyaşı damlalarıyla nemlendirin.

6. Gözlerinizi ekran başında dinlendirin: Bilgisayar kullanırken gözlerimizi normal kırptığımızdan daha az sıklıkla kırparız. Bu durum göz yüzeyindeki buharlaşmayı artırır. Önlem olarak ekran başında gözlerinizi 40 dakikada bir 40 saniyelik aralarla dinlendirin.

7.Kontakt lens kullanıyorsanız daha dikkatli olmalısınız:  Göz kuruluğu sebebi ile gözyaşı film tabakasının inceldiği durumlarda kontakt lensle kornea tabakası arasında sürtünme artacağından kuru göz şikayetleri artmaktadır. Kontakt lensin materyal, temel eğrilik ve çap değerleri seçiminin hastaya göre ayarlanmaması durumlarında, ayrıca kontakt lensin gözde uzun süre kalması veya gece gözde unutulması gibi durumlarda göz kuruluğu ile ilgili şikayetler daha da artmaktadır. Bu sebeple kontakt lens uygulamasında doktorunuzun önerilerine uymalısınız.

Sonuç olarak :

Göz kuruluğu ilerledikçe görme kaybı gelişebilir, hatta bazen bu durum kalıcı bir hale dönüşebilir. Bu nedenle olguların zamanında tedavi edilmesi önemlidir. Özellikle de görme ile ilgili problemleri olan olguların fazla gecikmeden bir göz hekime başvurmaları gerekmektedir.

 

Göz Vakfı Hastaneleri Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.

Diğer Konulara Göz Atın
Geri Bildirim