Kornea Nedir? - Kornea Tedavisi Nasıl Yapılır?

10 Ocak 2022

Keratokonus Nedir?

Keratokonus , gözün ön kısmını oluşturan saydam tabakanın (kornea) öne doğru bombeleşmesi ve incelmesi ile karakterize her iki gözü birden etkileyen, ilerleyici bir hastalıktır. Kornea sivrileşmesi olarakda bilinir.

Kornea göze gelen ışınların kırıldığı en önemli göz tabakasıdır. Bu bölgede oluşan değişimler ışınların yanlış odaklanmasına sebebiyet vererek görme kalitesini ciddi şekilde bozarlar Aile hikayesi olanlarda ve alerjik bünyeli kişilerde daha sık görülen bu hastalıkta en önemli şikayet gözlük ile düzeltilemeyen görme azlığıdır.

Keratokonus genellikle 15-16 yaşlarında başlar ve 35 yaşına kadar ilerleme gösterebilir. Hastalığın seyri kişiden kişiye değişkenlik gösterebilmeltedir Keratokonusun ilk evrelerinde şikayet genellikle gözlük numarasının sık değişmesidir. Hastalık ilerledikçe gözlük ile net bir görüş sağlanamaz.

Keratokonusun Tedavisi

Hastalığın seyri ve ilerleme hızı son derece farklı gelişebileceğinden keratonus tedavisi kişiye özeldir.

Gözlük bile kullanmadan net görebilen ve hastalıklarından habersiz hastalar olabileceği gibi son derece hızlı ilerleyen ve yirmili yaşlarda kornea nakli gerektiren olgular da görülebilmektedir.

Aslında yapısal bir hastalık olan keratokonus'un tam anlamıyla bir tedavisi yoktur.

Tedavilerin amacı hastaların hayatlarını rahatça devam ettirebilecekleri bir görme kalitesine ulaştırabilmektir.

CCL - ( Corneal Cross - Linking )

Son 5 yıldır giderek artan sıklıkta kullanılan ve keratokonus'un ilerlemesini durduran bir yöntemdir. Tedavide Ultraviole A ve Riboflavin ( B2 vitamini) kullanarak kornea'nın yapısını güçlendirilir.

Bu nedenle hastalığın seviyesi ve hastaların görme kalitesi ne olursa olsun ilerleme saptanan hastalarda ilk tedavi seçeneğidir. CCL, keratokonus'un ilerlemesini durdurmakla kalmaz , bazı hastalarda görme seviyesinde de bir miktar artış sağlar.

Yöntem

Damla anestezisi ile göz uyuşturulduktan sonra kornea'nın en dışında yer alan epitel tabakası soyulur.5 dakika ara ile riboflavin solusyonu 30 dakika boyunca göze damlatılır. Daha sonra 370 nm UVA kornea yüzeyinden 4-5 cm uzaklıkta yaklaşık 8 mm lik bir alanda 30 dakika uygulanır.

UVA tatbiki sırasında her 5 dakikada bir Riboflavin damlatılmaya devam edilir. İşlem bittikten sonra göz antibiotikli pomadla kapatılır.

Ortalama iyileşme süreci 2 gündür.

Kontakt Lens

Keratokonusta korneanın şekli bozulur. Başlangıç keratokonuste görülen hafif astigmat'lar yumuşak lensler ile düzeltilebilir. Keratokonus ilerledikçe keratokonuse özel yumuşak lensler bile görmeyi artıramaz.

Bu nedenle yarı yumuşak, hibrid (ortası sert, çevresi yumuşak) ve piggy-back (yumuşak ve yarı yumuşak lensler birlikte) kontakt lensler uygulanır. Ancak kontakt lens'ler keratokonusun ilerlemesini engellemez. Lens kullanan hastaların rutin kontrolleri yapılmalı ve gerekli görüldüğünde CCL tedavisi uygulanmalıdır. Bu tedaviden sonra iyi görebilmek için kontakt lens kullanımına devam edilir.

Kornea İçi Halkalar (Keraring, Ferrararing, Intacs)

Keratotokonus'ta bozulan kornea dokusununun içine monte edilen , şeffaf yapıda , doku uyumlu, cam türevi implantlardır. Kornea'nın içine yerleştirildikleri için kontakt lens gibi takıp, çıkarmak gerekmez.

Ömür boyu sorunsuz bir şekilde gözde kalabildikleri gibi istenildiği zaman gözden çıkarılabilirler. Değişik markalarda ve yapıda ring segmentleri mevcut olmakla birlikte hepsinin etki mekanizması aynıdır.

Burada amaç şekli bozulan kornea'yı daha düzgün hale getirmek ve göz'e gelen ışınların doğru kırılmasını sağlamaktır.

Yöntem

Damla anestezisi ile göz uyuşturulduktan sonra Femtosaniye (Intralase) laserle kornea içinde istenilen derinlikte ve çapta tünel oluşturulur. Yaklaşık 10 saniye süren bu işlemden sonrasında ring parçaları özel bir penset yardımıyla kornea içine yerleştirilir. Tedaviden sonra göz kapatılmaz.

Kliniğimizde 2006 yılından beri ring implantasyonu uygulamaktayız. Son birkaç yıldır bu tedaviyi CCL tedavisi ile kombine ederek hem keratokonus'un ilerlemesini durdurmakta hem de hastalarımıza daha iyi bir görsel sonuç sunabilmekteyiz.

Keratoplasti ( Kornea Nakli )

Keratokonusun ilerleyip korneanın saydamlığını yitirdiği ya da diğer yöntemlerle olumlu sonuç alınamadığı durumlarda tercih edilen bir yöntemdir. Keratoplasti; halk arasında göz nakli olarak bilinen, aslında göz'ün sadece çeşitli hastalıklar sonucu bozulmuş olan korneasının bağışlanan kornea ile değiştirildiği bir ameliyattır.

Kornea nakli ameliyatında bağışlanan sağlıklı korneadan 6–9 mm çapında olabilen daire şeklinde bir parça çıkartılır ve alıcının (hastanın) korneasından da aynı büyüklükte bir parça çıkartılarak bu bölgeye dikilir. Ameliyat tercihen genel anestezi altında yapılır.

Göz Vakfı Hastaneleri Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.

Randevu almak için Bize Ulaşınız.
İletişim Bilgilerimiz
Geri Bildirim